Hoe vind je de juiste makelaar?

Mitchel Overstee
21 december 2023
juiste makelaar

Het kopen en verkopen van een huis is een belangrijke stap in het leven van de meeste mensen. Het is een proces dat gepaard gaat met veel beslissingen en overwegingen. Een van de belangrijkste beslissingen die je zult moeten nemen is het kiezen van de juiste makelaar. Een goede makelaar kan het proces soepel laten verlopen, terwijl een verkeerde keuze tot frustratie en financiële problemen kan leiden. In deze blog geven we jou enkele tips om je te helpen de juiste makelaar te vinden. Lees in deze blog alles over de aankoopmakelaar.

Ga op onderzoek uit voor de juiste makelaar

Het begint allemaal met onderzoek. Begin met het verzamelen van informatie over makelaars in jouw regio. Dit kan online via websites, zoals Funda. Je kan ook natuurlijk vragen aan vrienden, familie of collega’s. Maak een lijst van potentiële makelaars en ga kijken welke ervaring ze hebben of projecten die ze gedaan hebben voor klanten.

Ervaring en kennis

Bij het kiezen van een makelaar is ervaring vaak een doorslaggevende factor. Hoe word je een makelaar? Door de juiste kennis en ervaring op te doen in de makelaardij. Hoe langer een makelaar in het vak zit, hoe meer kennis en expertise ze hebben opgebouwd. Let ook op de specialisatie van de makelaar. Sommige makelaars zijn gespecialiseerd en bepaalde soorten onroerend goed, zoals woningen, bedrijven of nieuwbouw. Kies een makelaar die de specialisatie heeft die jij nodig hebt. Lees hier 4 dingen die je mag verwachten van een goede makelaar.

Check de reputatie

Een goede reputatie is belangrijk voor een makelaar. Lees reviews en vraag om ervaringen van eerdere klanten. Een betrouwbaar makelaar zal geen moeite hebben om je deze informatie te geven. Het is ook een goed idee om te controleren of de makelaar is aangesloten bij een brancheorganisatie, zoals de NVM (Nederlandse vereniging van makelaars). Dit geeft aan of de makelaar zich aan bepaalde regels houdt.

Lees artikel  Hoe kies je het juiste verhuisbedrijf?

Persoonlijke klik met de juiste makelaar

Naast professionaliteit en ervaring is  het ook belangrijk dat je een goede persoonlijke klik hebt met de makelaar. Je zult intensief met hem of haar samenwerken tijdens het kopen of verkopen. Het is dus belangrijk dat jij je comfortabel voelt bij deze persoon. Een goede communicatie en het gevoel dat de makelaar naar jouw wensen luistert is natuurlijk ideaal.

Meer blogs lezen? Lees dan: de veelzijdige diensten van een Slotenmaker