Hoe wordt je makelaar?

makelaar

Droom jij ervan om makelaar te worden, maar weet je niet hoe? In deze blog leggen we je uit welke stappen je moet ondernemen om makelaar te worden.

Een makelaarsdiploma halen

Als je makelaar wilt worden, moet je wel een opleiding tot makelaar gevolgd hebben en je makelaarsdiploma hebben gehaald. Met die opleiding kun je kennis en niveau krijgen als makelaar.  Je dient de Basistheorie Vastgoeddeskundige te halen. Deze opleiding bestaat uit 5 modules. Voor elke module krijg je een examen. De duur van de opleiding wordt bepaald door de opleidingsvariant.

Je kunt kiezen voor een dagopleiding, middag/avondopleiding of modulair. Modulair betekent dat je vakken los van elkaar boekt. Je kunt dan zelf kiezen welke vakken welke volgorde je volgt. Qua lesvorm kun je ook nog kiezen tussen klassikaal en virtueel.

makelaar

Kies voor een specialisatie

Nadat je de Basistheorie Vastgoeddeskundige hebt gehaald, kun je je gaan specialiseren. Zo kun je je bijvoorbeeld specialiseren in bedrijfsmatig vastgoed of landelijke vastgoed. Misschien wil je je wel specialiseren tot aankoopmakelaar. Bij de specialisatie breng je praktijkleer samen met het leren van vaardigheden.

Inschrijving kwaliteitsregister

Als je de basistheorie en de specialisatie hebt afgerond, dan kun je je inschrijven voor het kwaliteitsregister. Als deze aanvraag is goedgekeurd, kun je jezelf Kandidaat- Makelaar noemen. Als je Kandidaat- Makelaar bent, kun je zelfstandig de taken uit gaan voeren. De Registermakelaar zal uiteindelijk verantwoordelijk blijven.

Praktijkopleiding

Als je dan een jaartje praktijkervaring hebt opgedaan, kun je de praktijkopleiding gaan volgen. Je krijgt er praktijkgerichte lesdagen die je zullen voorbereiden op de praktijktoets. Deze toets bestaat uit 2 onderdelen. Het eerste examen is de Kwalificerende portfolio. Het andere examen is de verkoopprijs indicatie. Als je deze twee examens hebt gehaald, ben je geslaagd voor de Praktijktoets Makelaar.  Je bent nu klaar met de opleiding.

Lees artikel  Welke avonturen kan je doen in de Ardennen?
makelaar

Register Makelaar

Nu kun je je inschrijven als Register makelaar. Vanaf dit moment mag je alle werkzaamheden uitvoeren binnen een makelaarskantoor en ben je eindverantwoordelijk. Je kunt nu ook lid worden van de NVM en je eigen kantoor daarin openen. De NVM stelt kwaliteitseisen aan haar leden. Je moet over voldoende kennis beschikken. Ben jij op zoek naar een makelaar? Neem dan eens een kijkje bij een makelaar in Maastricht.

Tips om makelaar te worden

Als je een succesvolle makelaar wilt worden, dan ga je elke uitdaging aan. Ook is het belangrijk om jezelf als potentieel te profileren in de vastgoedmarkt. Leer er de vastgoedeigenaren kennen en stel jezelf eens voor. Woon je in de omgeving Limburg, zorg dat je dan ook up-to-date bent van de huizenmarkt in Limburg. Ook is het belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat en ook efficiënt kan werken. Er moet namelijk veel gebeuren in een korte tijd. Het beroep is leuk, maar kan ook in sommige momenten redelijk stressvol zijn. Het is dus belangrijk dat je voorbereid en gestructureerd bent. Hiermee zorg je dat je alle deadlines haalt zonder enige problemen. Het is ook geen slecht idee om een professional op te zoeken die je kan helpen door advies te geven terwijl je ervaring opdoet. Ten slotte is het beheren van een groot relevant netwerk ook belangrijk als makelaar.

Op zoek naar meerdere diensten? Lees dan ook welke professionals je moet inhuren voor het organiseren van een evenement of bekijk deze professionele nagellak webwinkel eens.