Waar moet je op letten voor het verbeteren van veiligheid op de werkvloer?

Mitchel Overstee
20 maart 2024
Veiligheid op de werkvloer

Veiligheid binnen een bedrijf is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een morele en praktische noodzaak. Het waarborgen van een veilige werkomgeving is belangrijk voor het welzijn van werknemers en het voortbestaan van het bedrijf zelf. In deze blog zullen we kijken naar enkele belangrijke aspecten waarmee elk bedrijf rekening kan houden voor de veiligheid te handhaven.

Betrokkenheid van het management

Het begint allemaal bij het management. Je kunt namelijk niet van medewerkers verwachten dat zij veiligheid serieus nemen als jij baas dit ook niet doet. Dit is niet alleen belangrijk in daden, maar ook in woorden. Laat hierbij ook zien dat je als management veiligheid erg belangrijk vindt. Dit betekent geld vrijmaken, zelf het goede voorbeeld geven en elkaar aanspreken op onveilig gedrag. In de transportsector kun je een vervoersmanager inschakelen die let op de veiligheid.

Veiligheidsprotocol opstellen

Als je wilt dat jouw medewerkers op de hoogte zijn van alle veiligheidsmaatregelen, kan het opstellen van een veiligheidsinformatieblad handig zijn. Je geeft hierin aan wat de gevaren zijn, hoe ze dit tegen kunnen gaan en wat ze moeten doen als het mis gaat. Het is verstandig om dit op papier te zetten zodat het voor iedereen duidelijk is.

Daarnaast is het een goed idee om in keer in de zoveel maanden een training te geven. Vertel hierin aan alle medewerkers waar de gevaren zitten op de werkvloer. Geef ze hier bijvoorbeeld een case waarin ze moeten vertellen wat zij in die situatie zouden doen. Door dit toe te passen kun je kijken of iedereen weet wat hij moet doen. Daarnaast kunnen de medewerkers ook nog van elkaar leren en aanvullen waar het nodig is.

Beïnvloed en beloon veilig gedrag

Regels kunnen heel duidelijk zijn, maar als niemand zich eraan houdt heeft het geen enkel effect. Veiligheid staat of valt met gedrag. Het gedrag kan worden beïnvloedt. Door duidelijke afspraken te maken kunnen andere elkaar aanspreken. Zorg ervoor dat je het nieuwe of gewenste gedrag beloont. Spreek hierbij mensen ook aan op het oude of ongewenste gedrag. Zo verander je de omgeving tot het nieuwe gewenste gedrag.

Lees artikel  Deze professionals moet je inhuren bij het organiseren van een evenement

Vooral het belonen van goed gedrag werkt goed. Door gewenst gedrag te belonen ontstaat een cultuur waarin mensen zich voelen gewaardeerd om gedrag te bespraken en fouten toe te geven. Belonen kan op verschillende manieren. Kijk wat het beste bij jouw organisatie en bij de medewerker past. Dit kan bijvoorbeeld al iets heel simpels zijn, zoals een compliment.

Luisterend oor bieden

Laat medewerkers meedenken over hoe het werk veiliger kan. Dit verhoogt niet alleen de betrokkenheid, maar maakt hen ook medeverantwoordelijk. Praat met de medewerkers over wat er fout kan gaan, wat daar de gevlogen van kunnen zijn en vooral hoe het volgens hen anders of veiliger kan. Zo zorg je ervoor dat ze bewuster gaan nadenken over veiliger werken.

Open cultuur

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er binnen de werkvloer geen cultuur wordt gecreëerd waarin fouten worden afgestraft. Dit zorgt er namelijk voor dat mensen zwijgen over ongevallen en gevaarlijke situaties. Ook gaan mensen zich indekken en andere de schuld geven. Als zaken verzwegen worden, kun je er iets van leren, kun je het niet verbeteren en blijft het onveilig. Zorg daarom voor een cultuur waarin je fouten mag maken, mits je ervan leert.

Maak resultaten zichtbaar

Niets werkt zo stimulerend voor veranderingen als zichtbare resultaten. Laat daarom zien wat er al verbeterd is en vier je successen. Doe dit op een manier dat de medewerkers aanspreekt. Trakteer bijvoorbeeld een keer op taart tijdens het werkoverleg. Of complimenteer je medewerkers met stappen die ze al gezet hebben.

Ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan al gebeuren wanneer een medewerker een schutting moet plaatsen. Zorg er dus voor dat de veiligheid van jouw medewerkers voorop staat. Maak ze bewust van de gevaren en hoe ze hier mee om kunnen gaan.

Wil je meer lezen? Lees dan ook onz blog waarin wij meer vertellen over hoe je veilig naar informatie zoekt over crypto investeringen en projecten.