Metaalrecycling

Mitchel Overstee
28 februari 2024
Metaalrecycling

In een wereld waar grondstoffen schaarser worden en milieuproblemen steeds erger worden, is het belangrijk om na te denken over duurzame oplossingen. Metaalrecycling is een belangrijk proces in het streven naar een duurzame en milieuvriendelijke samenleving, waarop we aanzienlijke vooruitgang kunnen boeken. Door metalen te recyclen, kunnen we onze natuurlijke hulpbronnen behouden en verminderen we de noodzaak om nieuwe metalen te ontginnen, wat erg belastend is voor het milieu. Benieuwd waarom verantwoord recyclen van metaal zo belangrijk is én hoezo het je veel geld kan opleveren? Lees dan snel verder!

Waarom is metaalrecycling belangrijk?

Tegenwoordig putten we alle grondstoffen uit die we maar kunnen vinden, maar op een gegeven moment zijn deze grondstoffen ook een keer op. Om dit te voorkomen, moeten we gaan recyclen. Dit is één van de redenen waarom metaalrecycling zo belangrijk is.

Naast dat we veel natuurlijke bronnen kunnen besparen, bespaart het ook veel energie. Hoewel het omsmelten van gebruikte materialen ook wel wat energie vereist, is deze hoeveelheid aanzienlijk minder dan wat nodig is voor het winnen van nieuwe metalen. Dit is beter voor de aarde.

Metaalafval (schroot) dat niet wordt gerecycled, eindigt vaak op stortplaatsen, wat leidt tot bodem- en grondwatervervuiling. Het recyclen van metaal vermindert de hoeveelheid afval dat naar stortplaatsen gaat, waardoor we waardevolle ruimte kunnen besparen en de negatieve impact op het milieu verminderen.

Het proces van metaalrecycling

Het proces van metaalrecycling zorgt ervoor dat oude en overtollige metalen worden omgezet in nieuwe materialen die opnieuw kunnen worden gebruikt. Dit proces wordt vaak uitgevoerd door professionele recyclingbedrijven die gespecialiseerd zijn in de verwerking van metalen. Deze bedrijven kun je bijvoorbeeld vinden in Limburg

 Hieronder wordt het metaalrecyclingproces beschreven: 

  1. Inzamelen en sorteren van metaalafval

Het proces begint bij het verzamelen van metaalafval. Dit afval is afkomstig van verschillende bronnen; auto’s, elektronische apparaten en bouwafval. Het metaalafval wordt vervolgens gesorteerd op het type metaal en de kwaliteit.

  • Schroot bewerken
Lees artikel  Hoe kies je het juiste verhuisbedrijf?

Daarna wordt het gesorteerde schroot bewerkt. Niet-metaalhoudende materialen, zoals rubber, glas en plastic, die vaak aan het metaalafval blijven plakken worden verwijderd. De schroot wordt in de shredder geplaatst en vermalen tot kleine stukken schroot.

  • Smelten

De kleine stukken schroot worden vervolgens gesmolten in een oven om het om te zetten naar vloeibaar metaal. Door het smelten worden eventuele vervulling, zoals verf verwijderd.

  • Vormgeven

Het vloeibare metaal wordt vervolgens gevormd tot nieuwe producten. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van het type metaal en het gewenste eindproduct.

Het gesmolten metaal wordt vervolgens gevormd tot nieuwe producten. Dit gebeurt op verschillende manieren, afhankelijk van het type metaal en het gewenste eindproduct. Het vormgeven kan bijvoorbeeld door middel van gieten of smeden.

  • Verkoop van de nieuwe metalen

Het eindresultaat zijn nieuwe metalen die opnieuw kunnen worden gebruikt. Deze metalen worden verkocht aan fabrikanten of andere klanten die deze metalen nodig hebben in hun productieprocessen.

Waarom kiezen voor een gespecialiseerde metaalrecycling?

Bedrijven die veel metaalafval produceren, kunnen door het inleveren van deze materialen veel geld overhouden. De specifieke metaalsoorten koper en lood leveren veel geld op als ze worden opgegeven voor hergebruik bij een gespecialiseerd metaalrecycling bedrijf. Voor particulieren is het ook mogelijk om metaalafval in te leveren en een flink bedrag te ontvangen. Je hoeft je geen zorgen te maken over het organiseren van het inleveren van de materialen, want vanaf een bepaalde hoeveelheid komen recyclingbedrijven het ophalen op de door jou gewenste locatie. Zo simpel kan metaalrecycling zijn. Jij als ondernemer of consument bent van je oude spullen af, doet iets goed voor het milieu en bespaart een hoop geld!

Ben je op zoek naar een omgevingsdienst? Bekijk het hier!