Erfgoedadviseur

Mitchel Overstee
19 oktober 2023
Erfgoedadviseur

Tegenwoordig worden oude gebouwen en tradities helaas vaak het slachtoffer van vooruitgang. Erfgoedadviseurs spelen een belangrijke rol in het behouden van onze geschiedenis en cultuur. In deze blog duiken we dieper in het vak van een erfgoedadviseur en de waarde ervan in het behouden van cultureel erfgoed.

Wat is een erfgoedadviseur?

Een erfgoedadviseur kan gezien worden als een bewaarder van geschiedenis. Ze zijn met hun passie toegewijd aan het behouden van historische gebouwen, objecten en tradities voor de komende generaties. Deze deskundigen werken in sectoren als architectuur, geschiedenis en cultureel erfgoed. Het doel van erfgoedadviseurs is het beschermen van cultureel erfgoed tegen sloop en verwaarlozing. Ze spelen vooral een grote rol bij het behouden van bekende gebouwen, archeologische vindplaatsen en traditionele ambachten,

De taken van een erfgoedadviseur

Een belangrijk aspect in het werk van een erfgoedadviseur is historisch onderzoek. Een bouwhistorisch onderzoek uitvoeren is hier een taak van. Ze bestuderen de geschiedenis van een gebouw of traditie om een duidelijk begrip te krijgen van de betekenis voor de samenleving. Erfgoedadviseurs zijn ook betrokken bij het plannen en toezicht houden op restauratieprojecten. Ze zorgen voor het behouden van oorspronkelijke kenmerken en architectuur. Hier zorgen ze voor terwijl ze moderne verbeteringen toepassen om de levensduur te vergroten. Verder spelen ze een rol in educatie en bewustwording. Dit wordt gedaan middels het organiseren van tentoonstellingen, lezingen en rondleidingen. Dit draagt bij aan het vergroten van het bewustzijn over cultureel erfgoed.

Op het moment dat je het al druk hebt op je werk en hier de zaken niet meer geregeld krijgt, kun je ook gebruik maken van deskundige begeleiding van een projectconsultancy- en adviesbureau

 

De rol van een erfgoedadviseur

Enkele belangrijke verantwoordelijkheden die erfgoedadviseurs hebben zijn:

  • Het uitvoeren van bouwhistorisch onderzoek. Dit is een van de kernaspecten van het werk van een erfgoedadviseur. Het houdt in dat de geschiedenis van een gebouw wordt bestudeerd middels archiefonderzoek, visuele inspecties en materiaalanalyse.
  • Het geven van advies over restauratieprojecten. Dit doen ze op basis van hun onderzoek. Ze bepalen welke historische aspecten behoud moeten worden, welke gerestaureerd moeten worden en welke aanpassingen nodig zijn om de authenticiteit te behouden van het gebouw.
  • Het samenwerken met architecten en aannemers. Erfgoedadviseurs werken nauw samen met aannemers om restauratieprojecten volgens de hoogste eisen uit te voeren. Ze dienen als bruggenbouwers tussen historie en moderne bouwtechnieken.
Lees artikel  Alle voordelen van een yogaweekend in Limburg

Het proces van bouwhistorisch onderzoek

Het proces van bouwhistorisch onderzoek bestaat uit verschillende stappen:

Stap 1 archiefonderzoek

Het onderzoek begint met het bestuderen van oude tekeningen, foto’s en documenten om de geschiedenis van het gebouw te achterhalen.

Stap 2 visuele inspectie

Vervolgens volgt er een gedetailleerde visuele inspectie van het gebouw. Hierbij worden alle aspecten van de architectuur en constructie geanalyseerd.

Stap 3 materiaalanalyse

Erfgoedadviseurs gebruiken de nieuwste technologieën als het gaat om materiaalmonsters af te nemen en te analyseren. Hierdoor krijgen ze inzicht in de gebruikte materialen en bouwmethoden in verschillende tijdperken.

Stap 4 rapportage en aanbevelingen

Na het grondig onderzoeken maken de adviseurs gedetailleerde rapporten voor het advies van restauratie. De rapporten zijn de basis voor eventuele verdere restauratiewerkzaamheden.

De meerwaarde van erfgoedadvies

Het werkveld van erfgoedadviseurs gaat verder dan restauratie. Ze dragen bij aan het behouden van cultureel erfgoed en zorgen hierbij dat de komende generaties kunnen genieten van de oude gebouwen die onze steden sieren en kenmerken.

Meer blogs lezen? Bekijk dan tips voor het vinden van de juiste aircospecialist of Veelgemaakte fouten bij het kiezen van een dierenarts